Új jelszó kérése

Office 365

Búcsú az XP-tQl !

Hírlevél

Kategóriák

Partnereink

Termékajánló

www.emasoft.hu
+36-20-9228-579
lcsapoemasoft.hu

Elérhetőségünk

TOP termékek

Hírek

2011.03.16
Tájékoztató a Windows XP forgalmazásának, downgrade-jogának és támogatásának változásairól

A sajtóban több cikk is megjelent a Windows XP forgalmazásának befejezéséről, azonban több cikk is tévedéseket tartalmazott, ezért az alábbiakban szeretnénk tisztázni az XP-vel előtelepített új PC-k értékesítésének változását, illetve ismételten tájékoztatni az XP terméktámogatásának végéről. 

 

Windows XP forgalmazásának vége 

A Microsoft korábbi bejelentésének megfelelően 2010. október 22-én befejezte a Windows XP licencek forgalmazását OEM partnerei felé. Ez a nap volt az utolsó nap az OEM gyártók számára, hogy Windows XP rendszert előtelepíthették új PC-ikre, és forgalomba hozhatták nagykereskedelmi hálózataikban.

Az XP rendszerű új PC-k forgalmazásának befejezése kizárólag a Microsoft és az OEM gyártók viszonylatában következett be, és semmilyen korlátozást nem jelent a disztribúcióban és a kiskereskedelemben jelenleg már meglévő Windows XP-s PC készletek forgalmazásában.

Azaz a disztribútoroknál, viszonteladóknál és kiskereskedelmi partnereknél továbbra is korlátozások nélkül értékesíthetők a meglévő Windows XP rendszerű új számítógépek.

 

Windows XP downgrade-jog kiterjesztése

A Microsoft kiterjeszttette a Windows 7 Professional és magasabb termékek OEM verzióinak downgrade jogát n-2 és n-1 szintekre, azaz a Windows Vista és Windows XP megfelelő kiadásaira a Windows 7 OEM kereskedelmi forgalmazásának teljes idejére, amelynek vége a szabályzataink szerint a következő Windows verzió megjelenésétől számított 2. év vége.

Ez tehát változás a korábbi szabályhoz képest, amikor a Windows 7 SP1 megjelenése vagy a Windows 7 megjelenését követő 18 hónapban határozta meg az XP-re vonatkozó downgrade-jogot.

Ez a változás nem érinti a mennyiségi licencszerződéssel rendelkező ügyfelek downgrade-jogait.

 

Windows XP terméktámogatásának vége

A korábbi bejelentésnek megfelelően a Windows XP 2. szervizcsomag támogatása 2010. július 13-án véget ért, és azóta a Microsoft nem biztosít hozzá támogatást és biztonsági frissítéseket. A nem támogatott és biztonsági javításokkal nem frissített környezetek sebezhetőbbek a biztonsági kockázatokkal szemben.

A Windows XP rendszerhez két frissítési lehetőség áll rendelkezésre: a legújabb szervizcsomag, az SP3 telepítése, illetve az operációs rendszer még újabb támogatott változata, például a Windows 7-re való áttérés.

A Windows XP SP3 ún. kiterjesztett terméktámogatási szolgáltatása 2014. április 8-ig tart. Eddig a időpontig a Microsoft támogatást ad a Windows XP SP3-hoz és biztonsági frissítéseket kiad, új funkciókat azonban nem fejleszt, és nem a rendszer biztonságával kapcsolatos hibákat nem javít.